2011. november 9., szerda

Fahéjas marcipános kalács"ka"

Visszatértem saját szerzeménnyel és most még boltba sem kellett mennem. Ma próbáltam rendet tenni a kajás szekrényben, Kipakoltam, ide-oda tologattam a felbontott, 6* átcsomagolt, megmaradt alapanyagokat, egyszer aztán megelégeltem és gondolkozóba estem: Mi lenne ha kalácsot sütnék és töltelék gyanánt beleborítanám a maradékokat. Na ezen a fenomenális ötleten felbuzdulva megszületett ez a csoda :) Én már le is ellenőriztem, minőségileg és mennyiségileg is nagyon rendben van, kíváncsian várom kedvesem reakcióját is mikor este hazatér a munkából. Egyébként még azt el kell mondanom hogy ez a legeslegfinomabb, legpuhább és legcsábítóbb kalácstészta amit valaha is kóstoltam (életemben nem kevés kalácsot ettem már, hol nagyitól származót, hol anya próbálkozásainak eredményét). Ezt a receptet én 2 * is leírtam arra az esetre ha az egyik elveszne. :)

Hozzávalók a tésztához:

Marcipó :)

  • 60 dkg liszt
  • 3 ek. cukor 
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mk só
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
Hozzávalók a kétfajta töltelékhez:

  1.  2 öklömnyi marcipán, darált mandula kis porcukorral keverve
  2. 5 dkg-nyi vaj sok fahéj és természetesen porcukor (egy kis vaniliaaromával is megbolondíthatjuk)
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk az olvasztott vajat a sót a tojásokat majd a lisztet és 5 percig dagasztjuk a tésztát. Ha ez meg van akkor 1 óráig magára hagyjuk letakarva, mondjuk én ott ültem mellette de látszólag jól esett neki a jelenlétem mert óriásira felducult. 2 felé szedjük majd kinyujtjuk lisztezett deszkán. A marcipánt is jó vékonyra nyujtogatjuk, lehetőleg 1-1,5 cm re és rászórjuk a cukros daráltmandulát, feltekerjük és kinyujtjuk a másik adag tésztánkat is. Megolvasztjuk a vajat teszünk bele jó sok fahéjat és izlés szerint porcukrot, alaposan összekutyuljuk majd megkenjük vele a tésztát (mindenhova jusson!) ezt is fel göngyölítjük és megpróbáljuk óvatosan összefonni (ilyen kettes szerű szefós fonással, ráhajtom, ráhajtom, ééss ráhajtom). Előmelegített sütőbe toljuk és 25-35 percig sütjük, jajj majd elfelejtem a sütőbetolás előtt lekenjük a tetejét egy tojás sárgájával. Sok sikert! A siker garantált!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése