2011. november 7., hétfő

Ripszropszropi

A következő receptben semmifajta részem nem vettem ki, nem mértem lisztet, vagy nem sodortam nyujtottam ahogy tőlem megszokott, sőt még egy darabka élesztőt se morzsoltam össze.
Ahogyan valamelyik nap kinyitom  hűtőt nagy csodáaltomra találok benne 2 darab épp natúr joghurtot, na mármost egy ötlet gyulladt fel kis villanykörteként agyamban, miszerint: "aaaaaanyaaaa natúrt vett, basszus biztos eltévesztette....nem baj megeszem én így is, nem megy kárba, majd keverek bele mézet..." Egy ideig nem kérdeztem rá mert igazából nem akartam rádöbbenteni édesanyámat a véletlenszerű hibára, de aztán (5 perc múlva) én csak lenatúroztam a kezemben lévő kis doboz tartalmát, erre a közelben lévő testvérem felkapja a fejét:" abból grissinit akartam sütni!" Én: "hogymicsi? Na jóvan már csak egy joghurt van meg, bocsi". Mimikai ráncaim kisimultak, szívem egyenletes ritmusban vert tovább mikor közölte az igen fontos információt hogy neki csak egy darab kell. :D
Teljes inaktivitás lett úrrá rajtam mikor kedves testvérem kijelentette, hogy ő Grissinit fog sütni. Leültem és végignéztem ahogy begyúrja, nyúzza húzza püföli a síkálóval (egyes helyeken nem ismert kifejezés így leegyszerűsítem sodrófára). Megsütötte és én nekiestem, azt hiszem nem mondok hülyeséget ha kijelentem: úgy faltam mint aki 3 napja nem látott ennivalót. Egy ropi a számban másik 4 a kezeimben gondosan és egyenlően elosztva. Úgy hogy én most csak az író vagyok. :) Guten appetit!
Zöldfűszeres hami


  • 50 dkg búzaliszt
  • 1 kocka/ tasak élesztő
  • 1 tk só
  • 1 tk porcukor
  • 1,25 dl natúr joghurt
  • 2 tk zöldfűszer-keverék (pl. bazsalikom, oregánó, lestyán, metélőhagyma...)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1,5 dl langyos víz
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben. A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd a többi hozzávalót is, és sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen kelesztjük, míg megnő (20-30 perc). A tésztát átgyúrjuk, majd vékony rudacskákat sodrunk belőle, olyan vastagra és hosszúra, amilyet szeretnénk (a vastagabbak kicsit jobban megnőnek a sütés alatt, a vékonyabbaknál ez nem annyira feltűnő). Ha nem szeretnénk kézzel sodorni, akkor kinyújthatjuk, és vékonyan csíkozzuk fel. A sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd ott további 20 percet kelesztjük.  Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése